Po co nam miedź w organizmie?
28 MAJ 2019 | autor Anna Grabska

W swoim gabinecie często spotykam klientów z niedoborem miedzi. Jest to jeden z istotnych pierwiastków, którego nie może zabraknąć w codziennej diecie. Wchodzi w skład wielu enzymów.
Wpływ miedzi na organizm
Niedobór może powodować niedokrwistość, ponieważ bierze udział w procesie wchłaniania żelaza w przewodzie pokarmowym. Bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek, przesyłaniu impulsów nerwowych. Chroni błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Bierze udział w tworzeniu tkanki łącznej i kostnej oraz hormonów odpowiedzialnych za pracę serca i kontrolujących ciśnienie krwi. Wzmacnia odporność organizmu i hamuje rozwój bakterii. Miedź niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania insuliny oraz uwalniania energii z białek, węglowodanów i tłuszczy.
Objawy niedoboru
Objawy niedoboru miedzi to problemy z pamięcią i koncentracją, nadpobudliwość i brak odporności i częste infekcje. Powoduje także kruchość i łamliwość kości. Przewlekły brak prowadzi do anemii. Niedobór tego pierwiastka prowadzić może do uszkodzeń serca i tętnic zwiększając ryzyko zawałów i zakrzepów. Powoduje zakłócenia układu nerwowego objawiające się drętwieniem, mrowieniem, brakiem koncentracji, zaburzenia w powstawaniu kolagenu, zmniejszenie elastyczności skóry, błon śluzowych, naczyń krwionośnych, zniekształcenie kośćca.
Szukasz pomocy? Zostaw kontakt do siebie.
Najlepsze naturalne źródła miedzi w pożywieniu
Najlepsze źródła miedzi to wątroba cielęca i wieprzowa, warzywa liściaste, pełnoziarniste produkty zbożowe, chleb żytni razowy, ryby, ostrygi, orzechy, migdały, nasiona strączkowe, kakao, pestki dyni, nasiona słonecznika, ziarna sezamu, płatki owsiane, drożdże piekarskie, suszone pomidory, śledź w oleju, ryż biały, makrela wędzona, czekolada, buraki, kasza gryczana, groszek zielony, natka pietruszki.
Dzienna dawka miedzi dla dorosłej osoby to 2-3 mg .Wchłanianie miedzi może być hamowane przez białko mleka, jaja, warzywa kapustne oraz produkty spożywcze zawierające cynk, fluor, kadm.
Dzienna dawka miedzi dla dorosłej osoby to 2-3 mg .Wchłanianie miedzi może być hamowane przez białko mleka, jaja, warzywa kapustne oraz produkty spożywcze zawierające cynk, fluor, kadm.